Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do naszego kraju. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten nadzwyczajny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do potraw nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich posiłków.
Wino Portugalia
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić również z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z którym winem serwować dania rybne?
Stara reguła powiada, że do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak nie zapominać, że nie jest to sztywna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.