Zdrowe desery zamrażane? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, lecz również bardzo dobrze wpłynie na stworzony przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą pomocniczym orzeźwieniem w duszne dni.

Minimelts

Przepysznym, słodkim oraz słusznym także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z odpowiednią porcją odpowiedniej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną porcją malin albo jakimś interesującym sosem owocowym. To znakomita alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz orzeźwiającym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub z mieszanki. Pobocznym walorem jest również to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być w całości zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie odpowiedniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są świetną przekąską w trakcie upalnych dni. Doskonale smakują mrożone maliny czy borówki, które niezmiernie łatwo pogryźć. Mrożone desery wolno robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu