Każda kuchnia znamionuje się własnymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (jakie są wybitnie doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, zwłaszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone na ogół z Polską. Można dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak stereotypowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to tylko pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak naprawdę niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film